2017. július 19., szerda



XVII.    Gazdasági válság, mindenféle tejháborúk és mozgalmi szervezkedés



Amíg 29-ben még az országban termelt tejfelesleg okozta a gondokat, addig 32-ben meg már az, hogy az előző évek 310 millió lt-es termelése 7 millió literrel csökkent. Ez olyan folyamatos jelenség marad, ami eltart egészen 36-ig. A kis és középüzemek leépülnek, csak az egyébként is tőkeerős és államilag támogatott (103.táblázat 104. táblázat) nagyvállalatok tudnak talpon maradni. 29-ben a fővárosi vállalatok 5325 főt foglalkoztattak, 32-ben 600-zal kevesebbet, a munkanélküliek számát tehát a tejipar is növeli. Az elbocsátottak között szerepelnek a szervezett munkások is, méghozzá a névsor elején. Az élelmezési dolgozók szervezetének vezetősége ugyan minden tőle telhető támogatást megad áldatlan munkakörülményeik és az alacsony bérek ellen lázongó tejipari munkásoknak, a KT vezetősége azonban tűzzel - vassal írtja a szervezkedést. Nem riadnak vissza semmilyen eszköztől, kezdve a hamis vádaskodástól egészen a zsarolásig. A hangadók ellen választott bírósági eljárást kezdeményeznek, de megakadályozzák, hogy az érintett tejkihordók ott vallomást tegyenek. Kiderülne ugyanis, hogy az ominózus járatkésést nem az ő hanyagságuk okozta, hanem az, hogy nem volt legyártott tej. A KT vezetői szóban elismerik dolgozóik szervezkedési jogát, az ilyen konkrét esetekben azonban durván fellépnek ellene.
            Az élelmiszeriparban (eleségipar) a molnárok, sütők és húsosok között már van hagyománya, kialakult módszere a szervezkedésnek, a tejiparban azonban csak 1928. május 25-én teszik meg a kezdő lépést. A tej- és tejtermékmunkások és munkásnők szervezete ekkor tartja meg alakuló ülését. A központi szervezettől kiküldött szaktársak ismertetik az alapszabályt és megszavazzák az egyesülést. A következő, jún. 14-i ülésen pedig már olyan határozati javaslatot fogadnak el, amely így, utólag olvasva is nagyon jól megvilágítja a tejipari munkásság akkori helyzetét:
1.    „Leghatározottabban követeli a gyűlés, hogy a szervezkedési szabadság a tejvállalatok által minden időben, tiszteletben tartassék és már eleve is tiltakozik az ellen, hogy bárki is elbocsátható legyen azért, mert szervezkedni, vagy abban vezető szerepet vállalt. Már eleve kimondja a gyűlés, hogy az így elbocsátott munkások érdekét magáévá teszi és azok védelmére akár a munkabeszüntetés eszközével is akcióba lép.
2.    A gyűlés erkölcsi kötelességévé teszi minden tej- és tejtermék-vállalatnál alkalmazásban álló munkásnak és munkásnőnek, hogy tagja legyen az érdekképviseletnek és minden alkalmazott tudja kötelességének, hogy a szervezetének tagja legyen. Egyetlen munkás, vagy munkásnő sem lehet abban a hitvány felfogásban, hogy a másik, illetve a többi áldozatkészségét kihasználva szervezetlenül várja, míg azok a jobb munka és bérviszonyokat kiküzdik: megállapítja, hogy tisztességes és jellemes munkás csak a szervezett munkás.
3.    Megbízza a gyűlés a vezetőséget, hogy foglalkozzon a tej-és tejtermékmunkások helyzetével és készítsen arról tervezetet, amelyet a gyűlés elé terjeszt. A tervezet foglalja magába mindazon sérelmeket, amelyek különféle szempontból a tejvállalatoknál jelenleg fennállnak. Ilyen kérdéseknek tekinthető nevezetesen az üvegtörés, a tejjárandóságnak az elvitele, a bánásmód, a büntetések, a kimaradások, a munkahajtás, a nők megalázó orvosi vizitje helyett az őket meg nem alázó bevezetése, a ruhapénz rendezése, a megbetegedett munkások visszavételének kérdése, a nők nehéz fizikai munkára való alkalmazása, munkavégzésnél a protekció kérdése, vasárnapi munka díjazása, valamint munkabér és munkaviszony, fizetések, szabadság tárgyában kollektív szerződés forszírozása.
4.    Kötelezővé teszi a gyűlés a munkásnőknek a szervezeti szabályzat értelmében, hogy az üzemekben megválasszák a bizalmiakat, egyben felhívja a gyűlés a megválasztott bizalmikat, hogy e tisztség betöltésénél a szabályzatban meghatározott tevékenységet túl ne lépjék, egyben kimondja a gyűlés, hogy minden munkásnak kötelessége, hogy a szervezet kiépítése és megerősítése érdekében mindenki tehetsége szerint közreműködjön.”
A VII.ker. Peterdy u. 6-8. szám alatti hivatalos helységben, az Élelmezési Munkások Központi Szövetségében az új szakosztály 99 tagjának állítanak ki tagsági igazolványt és itt jönnek össze bajos dolgaikat megbeszélni a szerdai egyesülési napokon.
            A KT nem késlekedik a válasszal: a szervezett munkásokat különböző jogcímen (munkacsoport beszüntetés, átszervezés, stb.) elbocsátja, de tudtukra adja azt is, hogy a régi 70 fillér helyett 45-ért esetleg tudja alkalmazni őket. Gerlei ezt ugyan az újságokban tagadja, de tény, hogy a cég előszeretettel dolgoztatja 10-12 órát az alacsonyabb órabérű munkásokat. A szervezkedés 1929 decemberében kap új erőre, a tapasztalatokon okulva már a szervezők hangja is ércesebb: 
„Fölhívás a tej-és tejtermékipari munkásokhoz és munkásnőkhöz!
            A vállalat vezetői félnek a szervezett munkástól, mert az megfelelő bért és munkaviszonyt követel és belelát mindazokba a machinációkba, amelyek a tej és tejtermék körül történnek. Spicli hadat uszít ellenünk, hogy egymást árulják el. A durva bánásmód és a munkások megalázása és kapcarongynak tekintése jellemzi a munkáltatótársaság intelligenciáját. Féltik a jólétüket, ezért hangzik folyton örökös ordítása a hajcsároknak: kirúgom, elbocsátom, aki moccanni mer! és így valósították meg a leggyalázatosabb kaszárnyarendszert a telepeken.
            Bárhol dolgoztok, értsétek meg, szomorú sorsotokon csak szervezkedéssel lehet segíteni. Be a szakszervezetbe!
            Követeléseink:
1.    Szakszervezeti Tanács által meghatározott a létminimumot figyelembe vevő, a megélhetésre elegendő bér.
2.    Napi 8 óra munkaidő, túlóra legfeljebb napi 2 óra, 50%-os pótlékkal fizetve.
3.    Levonás semmilyen (még ruhapénz) címen se legyen eszközölhető.
4.    Emberi hangnem a munkásokkal és munkásnőkkel szemben.
5.    A szervezkedés szabadsága, az elbocsátottak visszavétele.
6.    Ezen követeléseinket akár munkabeszüntetéssel is hajlandóak vagyunk megvédeni.
7.    A vállalatok nem célozzák a közérdeket, mert a termékek árát indokolatlanul emelik.”
A KT vezetősége természetesen hallani sem akar a követelésekről és a már bevált módszerrel teszi ártalmatlanná a szervezkedést: mindenkit utcára tesz, aki részt vesz benne. A munkanélküliség pedig ebben az időben olyan rém, ami ott lebeg mindenkinek a feje felett. (Illyefalvi úr statisztikáiból tudjuk, hogy 1930-ban 207943-an, 32-ben 380737-en veszik igénybe a városi menhelyeket.)  105.táblázat 106.táblázat 107.1áblázat
A válság idején mutatkoznak először gondok a KT üzletvitelében. Dacára annak, hogy a beszállított tej mennyisége ezekben az években is növekszik, (27-ben 56 millió liter, 28-ban 58, 29-ben 61 és 30-ban 64 millió liter tej) az üzletszerű nyereség folyamatosan csökken és 1930-ban a 300 ezer darab, 3 millió pengő névértékű részvény tulajdonosainak azt kell tudomásul venni, hogy az előző években megszokott 5% (150 000 P) osztalékot nem tehetik zsebre.  Ezen a közgyűlésen vonul egyébként vissza az üzleti élettől Dr. Losonci Bódy Tivadar nyugalmazott polgármester is, aki 1915-től tehát 15 éven át volt a vállalat elnöke. (Arcképét ld a 9/A oldalon. ) Nem kerülheti el sorsát: megfestett arcképe felkerül a KT első emeleti tárgyalótermének falára, a nemes elődök (Beniczky Gábor, gróf Zichy Nándor, gróf Szapáry István,-a nagy gourmand, valamint gróf Keglevich Gábor) képei mellé. Lickl Károly és Tolnay Pál (helyettes államtitkár és miniszteri tanácsos) felmentésüket kérik az elnökségből, az őket több oldalról ért támadás miatt. Hangoztatják, hogy hivatalukat soha és semmiképpen nem használták arra, hogy a KT-nak jogosulatlan előnyöket szerezzenek és méltánytalan vád az is, hogy bármi személyes előnyük származna az elnökségi tagságukból. A gyűlés feliratban fordul a FM-hez, hogy tekintélyének minden súlyával védje meg ezeket a becsületes, az Egan Ede, Pirkner János és Serbán János nyomdokain járó, a magyar mezőgazdaság és tejipar ügyén fáradozó tisztségviselőket.
            A vállalat az élesedő kereskedelmi versenyben is megpróbálja a pozícióit megtartani. A napi 200 ezer literes forgalom a főváros tejszükségletének a felét fedezi, közel 300 fiókjával és 1000 viszonteladójával uralja a budapesti piacot. Saját kenyér és kannagyára ezen a téren is függetlenséget biztosít. Új termékek bevezetésével is próbálkozik, (a yovo és az ovola, vagy a mai gyümölcsös joghurtok elődje a dejó) a többfrontos harc azonban kezdi elszívni az erejét. 1926-ban még ő terjeszkedik, (május 31.-én magába olvasztja a Bp.-i Általános Tejcsarnok Rt.-t, 1929-ben viszont már ő adja el nagykanizsai és balatonszentgyörgyi telepeit az OMTK-nak, teljes felszereléssel és személyzettel.
            Dolgozóinak szociális mozgolódásait házon belül le tudta szerelni, ami érdekeit valóban veszélyeztette, az a konkurencia, a termelőkkel és az árbizottsággal vívott árharc, valamint a fogyasztók elégedetlenkedése volt.
            A három legnagyobb vállalat (s ha ezekben az időben, - persze főleg szociáldemokrata szóhasználatban – „tejkartell”-t emlegetnek, akkor róluk van szó) a KT, az OMTK és a Fővárosi Tejüzem Rt. minden szembenállásuk ellenére két dologban tökéletesen egyetértenek: a felvásárlási árakat alacsonyan kell tartani, a fogyasztói árakat emelni kell. 1930 szeptemberéig a nagyvállalatok 40 fillérért árusították a kannatejet és 48-ért a palackosat, szállítóinak pedig ezen árnak csak a ¼-ét fizette mindegyik. A helyzetet a gazdák úgy kívánták megoldani, hogy saját fogyasztási szövetkezeteik által , a kartellt megkerülve, jóval alacsonyabb, nekik mégis hasznot hozó áron (26-28 f) árusították a városban a tejet.
            A minisztérium és a város vezetése nehéz helyzetbe került. Egyrészt nem engedhette meg, hogy azok a nagyvállalatok, amelyekben jelentős mértékben volt érdekelt, mint részvényes az alacsony árak miatt tönkre menjenek, másrészt országos érek volt a tejtermelő gazdák termelési kedvének fenntartása az ellátás érdekében, harmadrészt számolnia kellett a fogyasztók felzúdulásával, amennyiben az érdekegyeztetés során a magasabb árakhoz térnének vissza. (ugyanis a nagyvállalatok is árcsökkentésre kényszerültek, nem is egyszer, ebben és a következő évben is.) Az OMGE, (a termelők képviselője) a minisztérium és a vállalatok képviselőinek heves hangulatú ankétja és megbeszélései nyomán áthidaló megoldás született: a kartell némileg engedett év eleji áraiból, garantálta az év eleji áraiból, garantálta a minimum 22 filléres átvételt, viszont cserébe megkapta a forgalomkorlátozást, - a kiskereskedők csak a csarnokokban és nyílt piacon árusíthattak, a fűszerüzletek pedig csak üveges tejet.
            Az öntudatosabb tejtermelők 1932-ben a FM segítségével tömörültek érdekképviseleti szervezetbe Tejtermelők Budapesti Szövetsége), hogy összekötő kapocsként működjenek a gazdák és vállalatok, valamint a gazdák és a földművelési kormányzat között. A minisztérium 1932-33-ban (18-111 ábra fotók és 112. táblázat) több rendelettel szabályozza a tej és tejtermékek forgalomba hozatalát, mint amennyit az előző félszázadban fel lehetne sorolni.
            Valószínűleg veszélyes vállalkozás lenne napjaink tejiparának történetét a napilapok cikkei alapján írni meg, mert az a történet feltehetően a lyukas polyzacskóról szólna. Ilyen jellegű fenntartásaink hangoztatása mellett nem tekinthetünk el attól a ténytől, hogy a szemtanú igazsága azért minden utólagos spekulációnál közelebb állhat a valósághoz. Jó példa talán erre Ascher László cikke a Népszava 1933 okt.29-i számában, amelyben „A tehénistállótól a tejespohárig” címmel arról ír, hogy a tejtermelés jóformán az egyetlen még jövedelmező ága a mezőgazdaságnak, s hogy bizony dúl a harc, ki keressen rajta. Az országos termelés 10%-át a főváros zárt területe fogyasztja, a becslése szerint az ellátás monopóliumát kézben tartó kartell napi 13000 pengőt keres rajta. (Név szerint említi a három nagyvállalatot.)
            „Mindegyik vállalat igazgatóságában ott ülnek az intéző hatóságok, a rendeleteket gyártó minisztérium aktív emberei vagy nagy befolyással rendelkező levitézlett államtitkárok és nyugalomba vonult főtisztviselők, és a nagyvállalatok érdekében ügyesen óvják Budapestet az olcsó tejtől.
            Október 31-után egészen meg akarják szüntetni az engedély nélküli felhozatalt.” (Közbevetőleg: A kulmináló milimári problémáról van szó, - az Ágai jóslatát évtizedekkel túlélő kofák évi illegális és ellenőrizetlen tejbehozatala 30-50 millió literre volt tehető. A Fővárosi Vegyvizsgáló Intézet razziái azt bizonyították, hogy ebben a tejben dúsan tenyésznek a tisztátlan vízzel belekerült baktériumok. Balázs Balázs nagybirtokos saját költségén nyomtatta ki ideges hangú pamfletjét, amelyben segítséget kért a „milimáriveszedelem” ellen.) Éjszaka és nappal 50-50 detektív vigyázza majd a csempészeket. Az amerikai szeszcsempészet elleni harc vad képei elevenednek meg a szemünk előtt. Rendőrök és detektívek zárólánca a főváros körül: - Isten ments, be ne jusson az olcsó tej!
            A kartell átveszi az engedélyezett nagytermelőtől vagy a helyi szövetkezetetekbe pofozott kisemberektől a tejet és feldolgozza vagy eladja. A fogyasztóknak eladott tejért 18,5 fillért, az ipari tejért 9,2 fillért fizet. Csakhogy a minősítést is ő maga végzi el!
            Ha a hivatalok, a bizottságok, kényszer-szövetkezetek
, árkiegészítés, vámdömping és csempészés elleni harc költségeinek 1/10-ét fordítanák a tehenészetek és a tejforgalom ellenőrzésére, a szabad forgalom mellett is biztosítható lenne az egészséges tejellátás. De hová lenne akkor a kartell haszna?”
            A rendelkezés a városkörnyéki kistermelők és a hatóságok nyílt konfrontációját hozta magával. Mint a Népszava tudósításaiból látni fogjuk, a főváros vámjainál valóságos tejháború bontakozott ki.
            November 22. szerda „Hétfőn lépett életbe a kormányrendelet, hogy a vidéki termelők közvetlenül nem hozhatnak be tejet a fővárosba. Szövetkezetbe kell lépniük és tehenenként 50 pengőért részvényt vásárolni. Ennek a falujukbeli szövetkezetnek 14-15 filléres áron kell átadniuk a tejet. Közben a kartell 32-ért adja Pesten.
            A soroksári vámnál hétfőn reggel nem állították meg a tejjel befelé igyekvőket, hanem már a villamosról szedtek le mindenkit és kobozták el a tejet.
            A fehérvári úti vámnál a gyalogosan és szekéren jövőket feltartóztatták, mire azok elkeseredésükben a földre és a csendőrökre öntözték a tejet. Erre a csendőrök kardlappal kergették szét a népeket.
        













  Az igazi összecsapás azonban a Bécsi úti vámnál robbant ki. Reggel 7-kor mintegy 5-600 ember vagy negyven kocsival, biciklikkel torlóik össze és zúgolódik, morog. A tejellenőrök áthozzák a kocsikat a vámon, lefizettetik a 2 p 50-et és a Bécsi út meg a Vörösvári út sarkán lovasrendőri segédlettel akarják elkobozni a kannákat, hogy átrakják a KT kocsijaira. A milimárik erre a lovak közé csapnak, át akarnak törni. A rendőrök odaugranak, kioldják a lovak istrángját. A következő percben, mintegy vezényszóra, az elkeseredett emberek mintegy 7000 liter tejet öntöznek ki a földre.
            Még tíz órakor is hangos a vám környéke: - Szabad forgalmat! – Elveszik tőlünk a kenyeret, tönkre megy a falu! – Nálunk tiszta az istálló, a mi tejünkért még 24 fillért sem adnának!
            A tömeg csak lassan oszlik el, van, aki elindul megnézni mi a helyzet a többi vámnál. Tejháború! „
            Aznap igencsak zajlott az élet a fővárosban. Este zajos Habsburg - ellenes tüntetés kísérte a Vigadóban megrendezett Ottó-vacsoráról távozó előkelőségeket. (Apponyi György képviselőhöz egy gyalulatlan hasábfát vágtak, amit ő gondosan átadott egy rendőrnek. Később meglepve kellett tapasztalniuk, hogy ugyanazzal a hasábfával akarták leütni Pallavicini György grófot is. ) Ez a hallatlan atrocitás kicsit elvonta az urak figyelmét Szeder Ferenc képviselő másnap a képviselőházban mondott beszédéről, amelyben milimáricsata eseményeit fejtegette.
            Pedig a tüntetések aznap is folytatódtak. Kedden is ezer liter tej folyt el az óbudai tejúton, még a bécsi autóbuszra is jutott belőle. A nagy tejlocsolás után (1933 az óbudai macskák nagy éve) a milimárik 14 kocsival, üres kannáikkal csörömpölve bejöttek tüntetni Pestre, a rendőrségnek kellett szétoszlatni őket.
            A Keletibe érkezett tejárusokat a Verseny utca sarkán tartóztatták fel. Ezek a csatornákba öntözték a tejet.
            Másnap Propper Sándor elvtárs, szociáldemokrata képviselő újra interpellált az ügyben. Elmondotta, hogy a tejrendelet csak a nagytermelők és a kartell érdekeit védi, ugyanakkor 20 ezer kistermelőt tesz tönkre. A proletár szülők pedig nem tudják megfizetni a 32 filléres tejárat. Árulja már el Gömbös miniszterelnök úr, mitől lesz egészséges az a magyar ifjúság, amiről őt állandóan szavalni halljuk?
            Kállay földművelésügyi miniszter megrótta a képviselőket, hogy ilyen bagatell kérdéssel lopják a ház drága idejét. –Ne izgassák a közönséget azzal, hogy van kartell, a tej árát a minisztérium állapítja meg.
            Propper viszontválaszában hiányolta, hogy a fogyasztókról szó se esett. Európában mindenhol olcsóbb a tej és magasabbak a fizetések-mondotta.
A tejáralakulás 1929-1934. években havonként, vásárcsarnoki kicsinyben fogyasztás literenként fillérben.

Hónap
1929
1930
1931
1932
1933
1934

Január
42,8
39,3
30,9
32,8
32
32
Február
42,8
38,6
31,2
28,3
32
32
Március
42,7
38,6
35,1
32,0
32
32
Április
39,0
39,6
35,6
32,0
32
32
Május
39,1
39,2
35,0
32,6
32
32
Június
39,1
38,9
35,0
32,0
32
32
Július
39,2
39,0
35,0
33,7
32
32
Augusztus
39,2
38,9
35,6
34,0
32
32
Szeptember
39,2
35,1
34,4
34,0
32
32
Október
39,2
34,7
33,5
34,0
32
32
November
39,3
34,2
33,5
32,1
32
32
December
39,3
31,3
33,3
32,0
32
32

Vaj-áralakulás 1929-1934 években havonta, vásárcsarnokokban 1 kg centrifugált tömbvaj kicsinyben, fillérben

Január
501
411
356,6
346,1
276,3
249,6
Február
546
437
392,7
332,7
273,5
250,0
Március
562
480
436,2
394,0
273,1
249,9
Április
590
482
448,3
427,3
274,8
248,3
Május
590
436
485,9
406,1
282,3
267,1
Június
592
457
419,9
324,2
278,0
258,7
Július
498
451
424,2
315,5
272,3
257,1
Augusztus
498
402
356,3
307,8
274,7
247,5
Szeptember
502
383
341,4
313,7
270,0
237,3
Október
486
414
321,5
314,2
257,0
238,9
November
486
425
326,4
309,9
249,5
244,4
December
486
408
344,5
319,9
249,5
261,1





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése